Stress en burn-out coaching

 

Stress:
Vrijwel iedereen herkent stress bij zichzelf. Uit onderzoeken blijkt steeds weer dat veel werknemers last hebben van stress en daar ook met regelmaat door uitvallen. Ook in de meest recente nieuwsberichten blijkt dat steeds meer mensen zich ziekmelden met psychische klachten veroorzaakt door stress. 1 op de 6 werknemers ervaart zelfs burn-out klachten, met alle gevolgen van dien voor zowel de werknemer zelf en zijn / haar netwerk als voor de werkgever van deze persoon.

Niet alleen in werksituaties wordt stress ervaren. Ook in privé sfeer kunnen mensen last hebben van stress of door een combinatie van beide. Als klap op de vuurpijl melden ook steeds meer scholieren en studenten zich met stress- en burn-out klachten. De één kan er ogenschijnlijk beter tegen dan de ander. Stress is dus aan de orde van de dag.

Op zich is stress niet perse iets negatiefs. Het is een reactie van ons lijf om te dealen met iets wat energie van ons vraagt en zorgt ervoor dat je een bepaalde periode net wat meer alert bent en kunt functioneren. Wanneer er na inspanning weer voldoende tijd is voor herstel is er sprake van een balans en kan weer opladen.
Langdurige stress daarentegen is een ander verhaal. Bij langdurige stress is er geen of onvoldoende ruimte voor herstel. Dit heeft een grote invloed op je lichaam, geest en daarmee je algehele gesteldheid. Langdurige stress zorgt ervoor dat je steeds minder goed functioneert, je (blijvende) lichamelijke klachten kan krijgen en zelfs een burn-out kan ontwikkelen. 

Hoe stressklachten zich bij jouw manifesteren is voor ieder mens verschillend. Wel zijn er klachten die door veel mensen worden genoemd:

  • hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • een gejaagd, onrustig gevoel
  • een korter lontje
  • het overzicht verliezen

Onderaan deze pagina staat een korte video waar uitleg wordt gegeven over wat langdurige stress doet met je lichaam. Met name bij klachten die verband houden met chronische, langdurige stress is het belangrijk om hier wat mee te gaan doen. Wanneer je deze klachten negeert stapelen de klachten zich op, pleeg je roofbouw op je lichaam en is uiteindelijk een burn-out onvermijdelijk. Je lichaam is letterlijk op.

 

'Zonder lucht stijg je niet op'

 

Coaching:
Misschien herken je één of meerdere van bovenstaande lichamelijke klachten. Of je bent tot de ontdekking gekomen dat in jouw leven de balans wat is zoekgeraakt. Je voelt je onrustig, functioneert minder goed op bijvoorbeeld het werk en /of in jouw privésituatie. Je weet dat je er wat mee moet, wilt het echt anders maar weet niet goed waar je moet beginnen. Of wilt er graag even met iemand over sparren. 
Op deze momenten ga ik graag met je aan de slag in een coachtraject.

Waar ik aandacht aan besteed in jouw traject is verschillend, ieder traject is maatwerk. Onderstaande onderwerpen kunnen hierbij aan bod komen:
- Uitleg over langdurige stress en de effecten hiervan op je lichaam.
- Herkennen en inzicht krijgen in signalen van jouw lichaam
- In kaart brengen van jouw balans
- Energiegevers en energievreters
- Krachten en belemmeringen
- Maken van plan om balans terug te krijgen en behouden
- Terugvalpreventie


De tijdsduur van het traject is afhankelijk van verschillende componenten, bijvoorbeeld de mate van stress die je ervaart en jouw werk en privé situatie. Ook de frequentie van de afspraken is verschillend. De één spreek ik iedere week, de ander één keer per maand. We kijken samen naar wat jij nodig hebt in jouw situatie. 

Financiering van een traject kan je zelf voor je rekening nemen maar er zijn ook veel werkgevers die dit soort trajecten voor hun werknemers (deels) willen financieren. Ik geef je hierover graag meer uitleg en kan waar nodig een offerte maken voor jouw werkgever.